Facebook Kullananlar, Neye İzin Verdiğinizi Bilin


stop-facebook-hide-onlineAkıllı telefon veya tablet kullananların dikkatine; yüklediğiniz facebook uygulaması sadece facebook’a girmenizi sağlamıyor.

Google play’de şu an için en popüler ücretsiz yazılım olan ve 6 buçuk milyondan fazla kez indirilen programın izinler (permissions) kısmı çoğunlukla gözden kaçıyor. Bu nedenle milyonlarca kişinin kişisel bilgileri alınıp, ne zaman kimle konuştuğu, telefon rehberinde kimlerin numarası olduğu ve numaraları gibi detaylar da kaydediliyor. Ayrıca cihazınızın kamerası da istendiği zaman kullanılabildiği için bir böcekten farksız oluyor. İngilizceniz var ve “böcek” denilen cihazlar hakkında biraz bilginiz varsa yazının devamını okumanıza gerek yok. Anlatacaklarımı buradan görebilirsiniz. 

Bunların çevirisini yapıp, ne tür olasılıklara neden olduğundan bahsedelim. İlk madde, hesap bilgileri. Bu uygulama ile hesap oluşturabilir, silebilir veya şifre değiştirebilirsiniz. Burada bir sorunumuz yok. Normal.

İkinci madde: Hardware controls. take pictures and videosfbdisconnect
Allows the app to take pictures and videos with the camera. This permission allows the app to use the camera at any time without your confirmation.

Yani uygulama, donanımızın da kullanım hakkını isteyerek fotoğraf ve video çekme özelliğinden faydalanacağından bahsediyor. İkinci cümledeyse, bu uygulamayı yüklemenin ve kullanmanın sonucunda aygıtınızın kamerası herhangi bir zamanda sizin onayınız (haberiniz) olmadan çalıştırılabilir. Böylece istendiği zaman, nerede olduğunuzu belirlemek zor değil.

Böcekten bahsetmiştim. Dinleme cihazı olarak da dilimizi çevrilmiştir. Bunlar, kaydettiği sesleri yakındaki bir dinleme istasyonuna aktarmaya yarayan ufak radyo vericileridir. Mikrofon ve pil ikilisi diye özetleyebiliriz. Yani telefonların sahip olduğu en temel parçalar. Birkaç küçük yazılımla da bilgisayarların veya telefonların böcek olarak kullanılması gayet mümkündür ve yıllardır da kullanılmaktadır. Şimdi facebook uygulamasının neler yapabileceğini siz düşünün.

Üçüncü madde, konumunuz.

Bunu ben her ne kadar sevmesem de normal karşılanabilir. Gps kullanıyorsanız ki zaten mobil cihazınız varsa mutlak kullanırsınız, konumunuzu yüklü uygulamalarla paylaşmak kaçınılmazdır. Ancak bu konum belirlemelerin hatasız olarak yapılabildiğini belirtelim. Malum, uydu bağlantısıyla nokta atışı yapılabiliyor.

Dördüncü madde ağ iletişimi. Onda pek bir sorun yok, hızlıca geçiyorum.

Bir sonrakinde şöyle diyor; Your personal information, read your contacts, modify your contacts.

Yani, aygıtınızda kayıtlı olan iletişim bilgilerini okumaktan bahsediyor. Kime eposta attınız, kimi aradınız, kimle daha çok iletişim kurdunuz bilgileri de ayrıca seçiliyor. Bu izne sahip olan tüm uygulamalar, eğer kötü niyetlilerse (?) rehberinizdeki tüm bilgileri haberiniz olmadan farklı yerlerle paylaşabilirler.

Altınca madde: Phone Calls

Cihazınızın telefon özelliğine erişim izni. Aktif olarak bir telefon görüşmesi yapıyorsanız bu bilinecek. Kimle konuştuğunuz ve o kişinin telefon numarası da tabii ki belli olacak. Yani sadece kendinizin değil, arkadaşlarınızın, ailenizin, çalışanlarınızın bilgilerini de izinleri olmadan paylaşmış olacaksınız.

Facebook_kullanmaBundan sonraki madde yine normal sayılabilecek nitelikte ve devamı da genelde aynı şeylerden bahsediyor. Fakat önemli noktalar açık açık yazılmış. Gelen ve giden aramaların kayıtları olduğu gibi alınacak, en çok görüşülenler belirlenecek. Haberiniz olmadan internet üzerinden dosya indirilebilecek. Kameranız istendiğinde yine haberiniz olmadan uzaktan bir müdahale ile kullanılabilir olacak.

Tüm maddeleri böyle topluca sıraladığımızda görüyoruz ki facebook kullanan insanlarla, facebook’un kullandığı insanlar arasında çok büyük bir sayı farkı var. Facebook’un kurulum amacını veya en azından bu mobil uygulamanın yazılma amacını düşünmeyi size bırakıyorum.

Ben suçlu değilim, kaçtığım bir şey yok, varsın nerde olduğum bilinsin, zaten ünlü gibi yaşamayı severim” diyen kişilerdenseniz de, en azından telefon rehberinize kaydettiklerinizi düşünün veya onları farklı isimlerle kaydedin.

Eğer bunu daha önce yükleyenlerdenseniz ve nasıl, ne zaman kurtulacağınızı sorarsanız, ilk yapmanız gereken facebook uygulamasını tamamen silmek. Sonrasında da 2-3 yıl kadar beklemek. Çünkü facebooktan silinen her şey, aslında silinmeyip serverlarında depolanıyor. Bu saklama süresini 6 ay olarak duyurdular ancak daha önce silinen bir resmin 3 yıl  boyunca silinmediği ve hesapta görünmediği halde direkt adresinden ulaşılabilindiği biliniyor. Bunun için, teknik bir aksaklık cevabı verilmişti.

Haber vermesi benden. Karar sizin.

Reklamlar

Yorumunuzu Yapın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s