Afrika’da Kaç Farklı Dil Konuşuluyor


Afrika kıtasında konuşulan tüm dilleri bir bir tespit edip saymak çok zordur çünkü benzer diller oldukça fazla ve iki farklı yerde konuşulan dilin farklı olduklarını veya aynı dilin farklı lehçeleri olduğunu anlamak son derece güç. Buna rağmen genel görüş toplam dil sayısının 2,000 civarlarında olduğudur. En yaygın kullanılanları Hausa, Swahili, ve Yoruba’dır. Dahalo, Laal, ve Shabo gibi diğerlerine de çok nadir rastlanır, çünkü sadece birkaç yüz insan tarafından kullanılmaktadırlar. Çoğu Afrika dili birbirleriyle alakasız iken önemli bir kısmının 4 dil ailesine ayrıldığı söylenmektedir. Afro-Asyatik, Khoisan, Nijer-Kongo ve Nil-Sahra.

afrika dilleri

Afro-Asyatik dil ailesi genellikle Kuzey Afrika, Doğu Afrika ve Güneybatı Afrika’da konuşulan dilleri kapsar. 250 milyon insan tarafından konuşulan yaklaşık 400 farklı dil, bu dil ailesi tarafından temsil edilmektedir. Bazı Afro-Asyatik diller Aramice, Amharic, Arapça, Hausa, İbranice ve Tigrinya’dır. Ayrıca Akad ve Eski Mısır gibi bugün soyu tükenmiş olan diller de bu gruba girmektedir.

Khoisan veya Khoesaan, dilleri genellikle Angola, Botsvana ve Namibya olarak isimlendirilen, Afrika’nın güneybatı kesiminde konuşulmaktadır. Büyük olasılıkla 50 adet veya daha fazla dil bu aileden. Üstelik önemli bir kısmı da eşsiz klik sesleriyle, farklı tonlar kullanmakta. Belki görmüşseniz şu gırtlaktan çıkardıkları bir nevi notayla anlaşma meselesi. En büyük Khoisan dili Namibya’da konuşulan Nama. Haillom (Namibya) ve Sandawe (Tanzanya) de yine bu dil ailesine bağlıdır. Khoisan ailesi bir bütün olarak düşünüldüğünde, ölmekte olan bir dil ailesidir.

Nijer-Kongo dil ailesi, Afrika’da konuşulan diller arasında en fazla sayıya sahip olandır. Bu ailede yaklaşık olarak 400 farklı dil bulunur ve 500 milyondan fazla insan tarafından konuşulmaktadır. Bir dilbilimci ve Afrika antropoloğu olan Joseph Greenberg, 1950’de yaptığı dil sınıflandırması ve tipolojide Nijer-Kordofan dil ailesinin Nijer-Kongo dil ailesine katılmasını önermiştir. Böylece Nijer-Kongo ailesi son derece genişlemiştir. Bu aile içerisindeki en yaygın dillerden bazıları; İbo (Nijerya), Swahili (Tanzanya), Yoruba (Nijerya) ve Zulu (Güney Afrika).

Nil-Sahra dil ailesine giren yaklaşık 100 adet dil ve bu dilleri konuşan 10 milyondan fazla Afrikalı bulunmaktadır. Nil-Sahra dilleri özellikle Afrika merkezinde Burkina Faso, Mısır, Kenya, Nijer, Nijerya, Sudan, Tanzanya ve Uganda dahil olmak üzere 15’in üzerinde ülke tarafından temsil edilmektedir. Bazı önemli Nil-Sahra dilleri; Dinka (Sudan), Kanuri (Nijerya) ve Luo veya Dholuo (Kenya).

Yorumunuzu Yapın