En Yağmurlu, En Islak Şehir


Gökkubbe altında bu zamana kadarki ölçümlere göre en ıslak yer, zıtlıklar şehri:
CHERRAPUNJI, Hindistan

Dünyanın en ıslak yeri olarak adlandırılabilecek şehrin tüm kış ayları boyunca tek damla yağmur almaması ilginç bir tezat. Buna neden olan hava olgusuna muson adı veriliyor. Musonlar, 6 ay boyunca tek bir yönden esen ve şiddetli yağmurlar getiren mevsimlik rüzgarlardır. Diğer 6 ayda ise zıt yöne eserler. Yağmurlu mevsim zamanında nemli hava soğur ve böylece sıradağlar üzerine yağmur olarak düşer. Ama toprağı koruyan kozalaklı ağaçlardan oluşan ormanın yaygın biçimdeki tahribatı nedeniyle yere düşen yağmur yeterince emilemez. Cherrapunji şehri deniz seviyesinden 1290 metre yüksekliktedir ve dağlar arasında kalan vadisine yıllık ortalama 1270 cm yağış alır. Ölçülmüş en büyük miktar ise bir yılda 2290 santimetre! Şehrin sulama sistemi, kuru sezondayken yer altından yeterli miktarda temiz, içilebilir su sağlamak konusunda ihtiyacı karşılamamaktadır. Cherrapunji’nde yaşayanlar banyo yapmak ve içme suyu elde etmek için sık sık yaya olarak kilometlerece mesafe katetmek zorundadırlar.

Bu Kadar Çok Yağışa Ne Sebep Oluyor?

Yağmurların baş kaynağı okyanuslardır ama göller ve nehirler de buna katkıda bulunur. Güneş ısısı sayesinde su buharlaşır. Daha sonra bu buharlar önce bulut sonra da yağmur damlaları olana kadar atmosferde kalırlar. Hava soğuduğunda yoğunlaşma gerçekleşir. Yağmur damlacıklarının oluşması için ise havada tuz veya toz gibi donma sıcaklığının üzerinde partikül madde olmalıdır. Bu parçacıklara yoğunlaşma çekirdeği (condensation nuclei) denir. Çekirdek, donma noktası altındaki sıcaklıklara ulaştığında, etraflarında katmanlar halinde su yoğunlaşır. Parçacıklar bu sebeple çok ağır olurlar ve yükselmeye karşı koyarak bulutlar arasından yağmur olarak düşerler.

Cherrapunji’ndeki aşırı yağmurların temel iki nedeni:

Yükseklik: Şehrin yüksekliği yüzünden, aşağıdaki ovalarda bulunan hava yükseldiği gibi soğur. Bu soğuma, havada sıkışan nemin yoğunlaşarak bulutları oluşturmasına ve buradan da yağmur olarak yere düşmesini sağlar.

Muson: Dünyanın bu bölümünde hakim olan rüzgarlar çok yoğundur ve nem ile yüklüdürler. Altı ay boyunca nemli havanın bulunması, sürekli yağışlara sebep olmaktadır.

Cherrapunji’ye bu konuda oldukça yakın olan ve dünya sıralamasında ikinci olarak gösterilen yer ise; Mount Waialeale, Kauai

Resmi olmayan dünya rekorunu elinde tutan yer de; Lloro, Colombia

Yorumunuzu Yapın